Tips & råd

Vi berättar gärna vad du kan göra inför och efter ditt veterinärbesök för att göra det så stressfritt som möjligt för ditt djur. Här har vi samlat våra bästa tips och råd.

Tips för katter

Att medicinera din katt

Att ge tabletter eller annan medicin till sin katt är ofta lite utmanande då de flesta katter inte ät helt sammarbetsvilliga. Har du svårt att få i din katt sin medicin -  ta kontakt och fråga oss gärna så hjälper vi med tips och råd.

Att ge tabletter med mat

Vissa tabletter smakar gott och då kan din katt till och med äta dem frivilligt. Så rör det sig om en smaksatt medicin – prova alltid om katten tar medicinen frivilligt.

Om det rör sig om medicin/tabletter som kan ges tillsammans med mat (fråga oss om din katts medicin får ges med mat) så kan tabletten gömmas i en mindre mängd mat: tex någon välsmakande mjukmat, godis, lite fisk eller kött, lite smör eller ost, eller mjukost. Vissa tabletter kan vara värt att prova krossa och blanda in i något gott (fråga din veterinär om medicinen får krossas).

Att ge tabletter i munnen

Hantera alltid din katt varsamt, arbeta lugnt och var trygg. Ibland kan det vara bra att vara två personer som hjälps åt, en som håller katten och en som ger medicinen. En del katter blir lugnare om de lindas in i en stor handduk eller en filt. Använd din kropp, armarna och händerna som stöd mot din katt så att katten hålls stilla. Håll huvudet varsamt men bestämt, placera tummen och pekfingret på vardera sida av ansiktet strax ovanför mungiporna. Genom att hålla på detta vis kan du hålla huvudet stadigt samtidigt som din katt inte skadas. Håll tabletten mellan tummen och pekfingret med den andra handen. Luta kattens huvud så att nosen pekar uppåt, öppna munnen genom att sätta ett finger på underkäkens små framtänder och försiktigt trycka neråt. När munnen är öppen, för in tabletten så snabbt som möjligt och släpp sedan huvudet så katten kan svälja. För in tabletten så långt bak som möjligt så att katten inte spottar ut den. Det finns pillergivare man kan använda om man inte vill hålla tabletten mellan fingrarna. En liten mängd mat eller vatten (beroende på medicin) efter givan kan vara bra för att få tabletten ner till magsäcken.

Spot on preparat – droppar i nacken

Vissa mediciner skall ges på huden i nacken – så kallade spot on preparat. Då är det viktigt att medicinen verkligen kommer direkt på huden och inte hamnar ute i pälsen. Läs alltid instruktionerna – vissa preparat behöver fördelas på flera ställen. Vid applicering av spot on preparat så kan det vara bra att vara två personer, en som håller katten och gör upp en bena bak i nacken och en som applicerar medicinen på huden. Försök att få så mycket av medicinen som möjligt på huden och så lite som möjligt i pälsen. Håll katten varsamt. Att vira in katten i en handduk eller filt kan hjälpa.

OBS! Kontrollera alltid att preparatet verkligen är avsett för katter. Det finns produkter som kan ges till hundar men som är mycket skadliga för katter. 

Att ge örondroppar

Håll din katt varsamt men bestämt. En del katter känner sig lugnare och tryggare om de viras in i en stor handduk eller filt. Håll i kattens huvud och öra så att det behandlande örat är uppåt. Droppa den förskrivna mängden medicin ned i örat. Håll kvar så att katten inte kan skaka på huvudet. Massera öronbasen för att sprida medicinen i örongången.

Att ge ögondroppar

Håll din katt varsamt men bestämt. En del katter känner sig lugnare och tryggare om de viras in i en stor handduk eller filt. Att vara två som hjälps åt kan underlätta. Håll kattens huvud och luta huvudet så att nosen pekar uppåt. Öppna ögonlocket försiktigt med tummen och ett finger. Applicera medicinen i ögat enligt ordinationen, stäng ögonlocket försiktigt och massera eventuellt för att sprida medicinen över hela ögat.

På Youtube finns filmer som visar hur du kan ge medicin till katt: www.youtube.com/icatcare

Att ta din katt till veterinärklinik

Tips, råd och information inför veterinärbesöket

Vi på Alandia Veterinärklinik jobbar aktivt med att minimera stressen för de katter som kommer till oss. Katter är självständiga och revirbundna djur som vill ha kontroll över sin tillvaro och omgivning. Katterna är känsliga för lukter, ljud och andra skarpa intryck. Detta gör att ett besök på veterinärklinik kan vara stressande för din katt.

Resan börjar i hemmet

Man kan se det som att veterinärbesöket för din katt redan börjar hemmet när man tar fram transportburen. Så redan i hemmet kan man som kattägare jobba med att försöka minska den stress en katt kan uppleva av ett veterinärbesök.

Transportburen

Det finns många olika former och varianter på burar. Vid val av transportbur kan man tänka på följande:

Buren skall vara enkel att rengöra och stadig för katten att åka i och tillräckligt stor att resa i. Ta fram buren i god tid innan resan, så att katten hinner vänja sig med buren och inte sammankopplar buren enbart med stressande situationer så som veterinärbesök/bilresa. Att behöva leta en katt som sprungit och gömt sig precis innan avresa till veterinären är ingen bra start inför besöket. Ta gärna med en extra filt ifall det händer en olycka på vägen, filtar hemifrån bär med sig den trygghetsgivande doften från hemmet. Välj gärna en bur som locket kan lyftas av från, katten kan då varsamt lyftas in och ut ur buren vid behov.   En katt som är otrygg vill gärna ha möjlighet att kunna gömma sig. En del katter känner därför en ökad trygghet genom att känna sig mer gömda inne i buren om buren har en filt över sig under resan Placera buren fastspänd på sätet eller på golvet i bilen så att buren står stadigt Bär buren varsamt, undvik att gunga buren och att slå i buren mot dörrkarmar, hörn mm.

 

Stationärvård

Om din katt kommer att vistas hos oss under dagen så kommer den att få en egen bur i vårt kattstall avskilt från andra djurslag. Detta för att minska doft, ljud och synintryck som kan stressa katten. Buren är väl tilltagen och har en storlek som är godkänd enligt internationell standard för Cat Friendly Clinic. I buren finns gott om plats för mat och vatten, toalett och plats att gömma sig samt en hylla att sitta på. Vi använder gärna kattens egna filtar i buren för att öka trygghetskänslan genom välbekanta dofter. I kattstallet finns feromonprodukter för att öka trygghetskänslan Fråga oss gärna om du har frågor kring din katts vård hos oss.  

Undersökningsrummet

Undersökningsrummet används enbart för katter för att på så vis undvika dofter från andra djur som stressar katter På undersökningsrummet finns feromonprodukter för ökad trygghet. Undersökningsbordet står vid ett fönster så att din katt om den är nyfiken kan titta ut Om du är osäker på vad vi menar eller vill ha råd och tips hur du skall göra hemma - tveka inte att fråga oss om råd eller förklaring Vi hanterar alla katter varsamt och försöker alltid anpassa oss så att stressnivån hålls så låg som möjligt för din katt.

Hos oss på Alandia Veterinärklinik

När du anmäler dig i receptionen har vi en upphöjd hylla att ställa buren på. Detta för att öka tryggheten för din katt då katter upplever sig ha mer kontroll över sin tillvaro om de placeras högre upp med mer utsikt. I väntan på att få komma in på undersökningsrummet har vi ett separat väntrum enbart för katter, detta för att minimera ljud, lukt och synintryck från andra djur. I väntrummet finns hyllor för att placera transportburen upphöjt från golvet på. Vi har även filtar att låna för att lägga över buren för en ökad trygghetskänsla. I väntrummet finns feromonprodukter för att öka trygghetskänslan. Använd gärna transportburen hemma i vardagen, du kan uppmuntra din katt att sova i buren och få mat där. På så vis behöver inte katten sammankoppla buren med bara resor från sin trygga zon. Använd filtar i buren som har välbekanta dofter från hemmet i sig. Katter använder sig av doftämnen i ansiktet (feromoner) för att markera sina platser med, så som en katt gör när den stryker sig mot våra ben. Man kan stryka en trasa mot kattens kind och sedan stryka med trasan inne i buren. På så vis doftmarkerar man insidan av buren med kattens egna dofter. Feromonerna ger en ökad trygghetskänsla för katten. Det finns även syntetiskt framtagna feromoner. Tex Feliway som kan sprayas i buren ca 30 minuter innan avfärd. Också dessa feromonspray syftar till att öka trygghetskänslan. Om din katt blir rädd, linda försiktigt in katten i en filt och lägg katten med filten om sig in i buren

Dofter

Använd gärna transportburen hemma i vardagen, du kan uppmuntra din katt att sova i buren och få mat där. På så vis behöver inte katten sammankoppla buren med bara resor från sin trygga zon. Använd filtar i buren som har välbekanta dofter från hemmet i sig. Katter använder sig av doftämnen i ansiktet (feromoner) för att markera sina platser med, så som en katt gör när den stryker sig mot våra ben. Man kan stryka en trasa mot kattens kind och sedan stryka med trasan inne i buren. På så vis doftmarkerar man insidan av buren med kattens egna dofter. Feromonerna ger en ökad trygghetskänsla för katten. Det finns även syntetiskt framtagna feromoner. Tex Feliway som kan sprayas i buren ca 30 minuter innan avfärd. Också dessa feromonspray syftar till att öka trygghetskänslan. Om din katt blir rädd, linda försiktigt in katten i en filt och lägg katten med filten om sig in i buren

Hos oss på Alandia Veterinärklinik

När du anmäler dig i receptionen har vi en upphöjd hylla att ställa buren på. Detta för att öka tryggheten för din katt då katter upplever sig ha mer kontroll över sin tillvaro om de placeras högre upp med mer utsikt. I väntan på att få komma in på undersökningsrummet har vi ett separat väntrum enbart för katter, detta för att minimera ljud, lukt och synintryck från andra djur. I väntrummet finns hyllor för att placera transportburen upphöjt från golvet på. Vi har även filtar att låna för att lägga över buren för en ökad trygghetskänsla. I väntrummet finns feromonprodukter för att öka trygghetskänslan.

Undersökningsrummet

Undersökningsrummet används enbart för katter för att på så vis undvika dofter från andra djur som stressar katter På undersökningsrummet finns feromonprodukter för ökad trygghet. Undersökningsbordet står vid ett fönster så att din katt om den är nyfiken kan titta ut Om du är osäker på vad vi menar eller vill ha råd och tips hur du skall göra hemma - tveka inte att fråga oss om råd eller förklaring Vi hanterar alla katter varsamt och försöker alltid anpassa oss så att stressnivån hålls så låg som möjligt för din katt.

Stationärvård

Om din katt kommer att vistas hos oss under dagen så kommer den att få en egen bur i vårt kattstall avskilt från andra djurslag. Detta för att minska doft, ljud och synintryck som kan stressa katten. Buren är väl tilltagen och har en storlek som är godkänd enligt internationell standard för Cat Friendly Clinic. I buren finns gott om plats för mat och vatten, toalett och plats att gömma sig samt en hylla att sitta på. Vi använder gärna kattens egna filtar i buren för att öka trygghetskänslan genom välbekanta dofter. I kattstallet finns feromonprodukter för att öka trygghetskänslan

Fråga oss gärna om du har frågor kring din katts vård hos oss.  

Cat Friendly Clinic Kattvänlig klinik

Begreppet Cat Friendly Clinic är grundat av ISFM (International Society of Feline Medicine) och innebär att de kliniker som ackrediterats har uppnått ISFMS krav på hur katter bör bemötas och vårdas.

Katter tycker generellt inte om att resa och känner sig ofta otrygga utanför sin hemmamiljö. Katter är känsliga för nya ljud, lukter och intryck och de flesta katter föredrar tystnad och ensamhet och är känsliga för stress. Många katter blir stressade av att tas till veterinär då det innebär många nya intryck och möten med tex hundar. Resan börjar ofta redan när katten placeras i sin bur hemma och slutar först när den återigen är hemma och släpps ut från transportburen igen.

Genom att ge kunskap till djurägaren om hur stressen kan minimeras, genom varsam hantering, ett genomtänkt arbetssätt och genom separata undersöknings- och väntrum för katter kan man hjälpa katterna och minska på den stress som ett veterinärbesök innebär för dem.

En av ISFM ackrediterad kattvänlig klinik har uppnått ISFMs internationella krav för kattvänlighet och innebär att:

- Kliniken har uppnått de ackrediteringsstandards som ISFM kräver.

- Personalen förstår katters behov och arbetar för att göra veterinärbesöket kattvänligt genom varsam och omsorgsfull hantering och tänker på kattens specifika behov.

-Personalen har kunskap och kliniken har utrustning för att bedriva god kattvård.

Cat Friendly Clinic ackrediteringen sker på tre olika nivåer: brons, silver och guld. För fullständig information se hemsidan www.catfriendlyclinic.org

Alandia Veterinärklinik är en ackrediterad Cat Friendly Clinic.

Tips för hundar

Här kommer vi att lägga upp tips och råd om hundar

 

Allmänna tips

Här kommer vi att lägga upp almäna tips och råd

 

 

Cat Friendly Clinic
Kattanpassad klinik

Alandia Veterinärklinik har anpassats och utformats efter katters specifika behov och är en ackrediterad "Cat Friendly Clinic" enligt internationell standard. Personalen arbetar med katter på ett sådant vis att vi minimerar den stress ett veterinärbesök innebär för katter både före, under och efter besöket. Vi eftersträvar att inom kort kunna presentera oss som en kattvänlig klinik enligt internationell standard.